Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Φωτογραφικό οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους


Μεγάλο όνειρο πολλών χριστιανών είναι να ταξιδέψουν μέχρι τους Άγιους Τόπους και τα Ιεροσόλυμα. Την πόλη που συνέβη το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστιανισμού. Την πόλη που ο Ιησούς έχυσε το αίμα του για να ξεπλυθούν οι δικές μας αμαρτίες.

Περπατώντας στα μέρη που πιστέυεται ότι περπάτησε ο Χριστός, που δίδαξε, που μαρτύρησε, ο κάθε Χριστιανός νιώθει το μέγεθος της θυσίας Του πολλαπλάσιο. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε σύμβολα, τόπους λατρευτικούς, θρησκευτικό τυπικό για να επικοινωνήσουμε με τον Θεό. Σε αντίθεση με Εκείνον που το μόνο που κουβαλούσε μαζί του, ήταν η Πίστη.

Το σπήλαιο της Γεννήσεως

Δημοσιευμένη  εικόνα

Νότια της Ιερουσαλήμ και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου, πάνω σ' ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές βρίσκεται η Βηθλεέμ και το σπήλαιο της Γεννήσεως. Το αστέρι συμβολίζει το μέρος που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Ο Ιορδάνης Ποταμός

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σε δύο τουλάχιστον σημεία πιστεύεται ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού.

Το Σαραντάριο Όρος

Δημοσιευμένη  εικόνα

Τα βουνά όπου ο Ιησούς έμεινε 40 μέρες και νύχτες, νήστεψε και πειράχτηκε από τον Σατανά.

Ο τάφος του Λαζάρου

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στην πόλη της Βηθανίας ο Ιησούς ανέστησε τον φίλο και μαθητή του Λάζαρο, προαναγγέλοντας στην ουσία την νίκη του επί του θανάτου μέσα απ' τον δικό του θάνατο.

Το Όρος των Μακαρισμών

Δημοσιευμένη  εικόνα



Βλέπει προς τη Θάλασσα της Γαλιλαίας (στο βάθος τα υψίπεδα του Γκολάν). Στο όρος αυτό πιστεύεται πως έγινε η "Επί του Όρους Ομιλία", ίσως η πιο σημαντική της χριστιανικής διδασκαλίας. Είναι καταγεγραμμένη στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (ε' 3 - ζ' 27), το πρώτο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, παραδίδει οδηγίες για την ευσεβή ζωή των πιστών, επανερμηνεύει τους νόμους της Παλαιάς Διαθήκης υπό το φως της νέας διδασκαλίας και κληροδοτεί τα δύο, σημαντικότερα ίσως, επιγράμματα της χριστιανικής Ηθικής: τους Μακαρισμούς ("Μακάριοι οι πτωχοί...") και την Κυριακή Προσευχή ("Πάτερ ημών..."). Σύμφωνα με τις γραφές εκεί ο Ιησούς τάισε 5.000 ανθρώπους με πέντε ψωμιά και δυο ψάρια.

Το Όρος των Ελαιών

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Το όρος των Ελαιών συνδέεται με δύο σημαντικά γεγονότα από τη ζωή και το έργο του Ιησού. Την Εσχατολογική διδαχή ( Ματθ. 24. Μαρκ. 13. Λουκ. 21) και την Ανάληψή του. Εκεί ο Ιησούς προφήτευσε και έκανε για πρώτη φορά αναφορά στα γεγονότα που θα λάβουν χώρα πριν την δεύτερη έλευσή του και την βασιλεία Του επί της Γης.

Το δωμάτιο του μυστικού δείπνου

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στο όρος της Σιών πιστεύεται ότι ήταν ο χώρος που ο Ιησούς συνέφαγε για τελευταία φορά με τους μαθητές του, γιορτάζοντας το Πάσχα (δηλαδή την έξοδο των εβραίων από την Αίγυπτο). Αναπαράσταση του δείπνου αυτού είναι η Θεία Κοινωνία. "λάβετε, φάγετε· τούτο εστί το σώμα μου, το υπέρ υμών κλώμενον (θυσιαζόμενο) εις άφεσιν αμαρτιών”“πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο γάρ εστι το αίμα μου το της Καινής Διαθήκης, το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών”.

Ο Κήπος της Γεσθημανής

Δημοσιευμένη  εικόνα

Το μέρος που ο Ιησούς αποσύρθηκε για να προσευχηθεί κατ' ιδίαν, λίγο πριν την σύλληψή του, παίρνοντας μαζί του τρεις από τους έντεκα μαθητές του, τον Ιωάννη, τον Πέτρο και τον Ιάκωβο.

Ο Ναός της Αναστάσεως στον λόφο του Γολγοθά.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στον λόφο που σταυρώθηκε, πέθανε και αναστήθηκε ο Ιησούς, η Αγία Ελένη οικοδόμησε τον Ναό της Αναστάσεως ή αλλιώς "Ναό του Πανάγιου Τάφου. Από εκεί κάθε χρόνο γίνεται η αφή του Αγίου Φωτός.