Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το Μουσείο Αφής

Μουσείο ΑφήςΤο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας. Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

"Ψηλαφίζοντας τα αρχαία χρόνια"

Η επαναλειτουργία του προγράμματος αυτού είναι μέσα στις προτεραιότητες της Διοίκησης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα γινόταν πριν τους σεισμούς του 1999 και συμμετείχαν βλέποντα και τυφλά παιδιά ηλικίας 11-15 χρόνων. Ένας εκπαιδευτής κινητικότητας έδινε στα βλέποντα παιδιά μάσκες και μπαστούνια και τους έδειχνε πώς να κινούνται και πώς να αντιλαμβάνονται τα γλυπτά με την αφή, ευαισθητοποιώντας τα έτσι σε θέματα τυφλότητος. Μια αρχαιολόγος τους έδειχνε πως γίνονται οι ανασκαφές, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτί με χώμα όπου βρισκόταν κρυμμένο ένα αντικείμενο. Αφού το έβρισκαν, ένας εκμαγέας τους έδειχνε πώς δημιουργούνται τα αντίγραφα από το πρωτότυπο.

Αγγίξτε και Γνωρίστε

Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Βυζαντινή Συλλογή

ξυλόγλυπτο τέμπλο βυζαντινού ναού Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Ολυμπιακή Παιδεία

Υπάρχει η νέα αίθουσα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τους παραΟλυμπιακούς αγώνες, που έγινε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον προθάλαμο φιλοξενούνται οι Μασκότ και τα σύμβολα των Αγώνων σε ανάγλυφη κατασκευή, επινόηση και υλοποίηση της ζωγράφου Μαρίας Βεργοπούλου, καθώς και ανάγλυφοι χάρτες της Αττικής με επισημάνσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έργα ατόμων με προβλήματα όρασης

Γλυπτά Ρουκουτάκη Γλυπτά Ρουκουτάκη Γλυπτά Ρουκουτάκη Επίσης στο Μουσείο Αφής φιλοξενούνται γλυπτά του καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης από το εργαστήρι Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος